«پرواز همای» سعید جعفرزاده احمدسرگورابی با نام هنری «پرواز همای» خوانندهای است که این روزها نامش دوباره در رسانهها مطرح شده است. این خواننده سالهای بسیاری بود که برنامهای در ایران نداشت و بیشتر فعالیتهایش را معطوف به کشورهای دیگر کرده بود. چند هفته پیش خبر کنسرت همای در ایران و در سالن وزارت کشور همه را متعجب کرد.
«همای» که همواره موسیقی و شعر متفاوتی را ارائه داده است؛ این بار هم در فروش بلیتهای کنسرتش متفاوت از دیگران بود؛ بیش از 6 هزار بلیت کنسرت همای در حدود 6 ساعت به فروش رفتند تا این خواننده از این نظر صاحب رکورد شود. برخی از منتقدان و خبرنگاران عرصه موسیقی، فروش بلیتهای همای را نشانی از یک تغییر سلیقه در علاقهمندان به موسیقی میدانند.
پرواز همای از همان زمانی که در موسیقی ایران نامش مطرح شد حاشیههایی داشت و دارد. او ایران را ترک کرده بود. خواندن برخی اشعار که اندیشههای «شادزی» و خیامگونه را تداعی میکرد موجب شد که در 8 سال گذشته موفق به گرفتن مجوز برای برگزاری کنسرتهایش نشود. اما این بار «پرواز همای» مجوز کنسرتش را گرفته است و به قول خودش میخواهد ادای دِین کند به سرزمینش.
همای این روزها از عشق به ایران، تغییر نگاه، وابستگی به مملکت و اعتقاد به باورهای ملی، دینی و اجتماعی سخن میگوید.
شاید این سخنان همای نشان از یک تغییر در او باشد. اما برخیها این تغییر را باور نمیکنند و همه این سخنان را ابزاری برای گرفتن مجوز و ادامه فعالیت در ایران تفسیر میکنند.
«پرواز همای» به سخن گفتن از تغییر و تعهد به ایران بسنده نکرد و در روزهای گذشته و همزمان با تفحص پیکر 175 شهید غواص، قطعهای برای ادای دِین به این شهدا خواند.
قطعهی «گمنام» که همای برای 175 شهید غواص خوانده، موسیقی اندیشمند، شعری حماسی و آوازی سنجیده دارد که هر شنوندهای را تحت تاثیر قرار میدهد؛ و این موفقیت جز با تاثیرپذیریِ هنرمند از رخداد، امکان پذیر نیست. البته نمیتوان باب گمانهزنیها و تفاسیر درباره باورپذیر بودن این تغییر در وجود همای را هم شش قفله کرد.
به هر روی بسیاری این کلیپ را دیدند و شنیدند و هر کسی برای خود نظری داشت.
حاشیههای «همای» به اینجا ختم نشد. برخی از رسانهها به شدت بر او تاختند و او را متهم به ریاکاری و دروغ کردند. چندی پیش یکی از رسانهها در مطلبی به تندی به «پرواز همای» تاخت و اتهاماتی را به او وارد کرد. امروز و درست یک روز مانده به اجرای کنسرت «همای»، این خواننده باز هم ساکت ننشست و جوابیهای برای پاسخ به این رسانه منتشر کرد.
این خواننده همچنین با انتشار ویدئوی «بشر کُشها»، اعتراض خود را به نسل کشیها و تحریم های سیاسی اعلام کرد و در توضیح این موزیک ویدئو اعتقاد دارد: «روزهای اوج تحریم ایران بود. همراه با دوستم برای تهیهی یک باطری برای قلب مادرش تمام شهر را زیر پا گذاشتیم، دوستم مادرش را از دست داد. همان شب این شعر و آهنگ را بر علیه کسانی ساختم که مردم و سرزمینم را تحریم کردهاند اما از حقوق بشر دم میزنند و قرنهاست که به همین بهانه به نسلکشی در راهِ اهدافِ سیاسیِشان گام برمیدارند».
همای در متن جوابیهاش توضیحاتی را ارائه داده که در ادامه میخوانید:
مفتخرم در روستای احمد سرگوراب در گوشهای از همین سرزمین به دنیا آمدم. روستاییام و کشاورز زاده. این شعر را که از زبانِ کودکی روستایی است و در تمامِ اجزایِ طبیعت نشانههای خدا را میجوید و میبیند به شما تقدیم میکنم.
خدا در روستای ماست
خدا در روستای ما کشاورز است
خدا را دیدهام با کارگرها مهر را میکاشت
ایمان را درو میکرد
خدا روی چمنها میدمید و میدوید از روی شالیزار
خدا با باد و گندمزار میرقصید
من از این روستای سبز و از این بوی شالی گشتهام سر مست
خدا هرجا که بویِ گندم و آب و علف باشد در آنجا هست
خدا در روستای ماست